Kokospotgrond, beter dan 'gewone' potgrond?

Kokos is een grondstof wat een sterke opkomst heeft doorgemaakt in de professionele tuinbouw en de retailsector. Kokos wordt gebruikt als grondstof voor potgronden die tegenwoordig nog meestal met veen als hoofdcomponent worden geproduceerd. Maar kokos wordt ook gebruikt als substraat, met andere woorden je kunt tegenwoordig ook 100% kokospotgrond kopen. Maar kun je concluderen dat kokospotgrond een beter alternatief is dan potgrond geproduceerd op basis van veencomponenten? Daar is geen eenduidige antwoord op te geven, maar we hopen met dit artikel meer inzicht te geven.

Wat is kokos en waar komt het vandaan?

Als wij het hebben over kokos dan bedoelen we de Cocos Nucifera (wetenschappelijke naam). De bomen behoren tot de familie van de Arecaceae en er zijn meer dan 4000 verschillende soorten. De bomen groeien voornamelijk in de Filipijnen (30%), Indonesië (25%), India (19%), Brazilië (5%) en Sri Lanka (4%) (top 5).

De kokosbomen worden geteeld vanuit een zaailing en de eerste kokosnoten kunnen worden geoogst na ca. 6 jaar. Na ongeveer 13 jaar is de boom in volle productie en zal de boom trossen kokosnoten produceren. Deze trossen bestaan uit 7 tot 10 kokosnoten per tros. Een boom kan wel 80 jaar lang kokosnoten produceren en zal een gemiddelde hoogte bereiken van ca. 33 meter.

De potgrondindustrie gebruikt alleen de schillen van de kokosnoten. Het witte vlees en het vocht wordt gebruikt door de voedselindustrie. De schil bestaat uit vezels en gruis. De verhouding is ongeveer 60% kokosgruis (fijn materiaal) en 40% vezels.

Kokosgruis, kokosvezels en 'husk chips'.

De vezels worden niet alleen gebruikt voor de potgrondbranche maar worden o.a. opgekocht door autobedrijven die er dashboards van maken, bedrijven die het gebruiken in matrassen en er worden vegers (bezems) van gemaakt. Het materiaal wat overblijft is voor de potgrondindustrie.

Bij het bewerken van de schillen komt er vezels, brokjes en kokosgruis vrij. Door allerlei technieken kan men sturen op de lengte van de vezels en zeeft men verschillende gradaties uit het koksgruis. De brokjes kokos (ook wel husk chips genoemd) wordt gemaakt door de schil te vermalen. Er moeten veel technieken en werkzaamheden worden uitgevoerd voordat men het materiaal kan gebruiken.

Wat maakt kokos uniek om te gebruiken als grondstof of substraat?

Het mooie van kokos is dat het enorm veel lucht kan bevatten. De reden hiervan is simpel. De kokosvezels bevatten allemaal 'strengels' van draden die hol zijn (zie foto).




De afbeelding laat één kokosvezeltje zien ,die sterk versterkt is onder een microscoop. De kokosvezel op zich bestaat uit honderden kleine bundeltjes. Al deze bundeltjes kunnen zuurstof bevatten en wat dus zeer aantrekkelijk is voor een plantenwortel.

Dus het bijmengen van kokosvezel in een potgrond geeft een groot voordeel doordat het de luchtigheid vergoot. Met andere woorden, het luchtgehalte stijgt. Naast de kokosvezels geeft ook het kokosgruis een luchtverhogend effect op potgrond, maar minder dan de kokosvezels.

Wat zijn de voor- en nadelen van kokos?

De kokosbomen zijn in staat om te groeien aan de zeekust. Op mooie palmstranden zie je vaak kokospalmen staan. Ooit afgevraagd hoe alleen een kokosboom daar kan overleven? Het antwoord vindt u hier....

In de zee bevinden zich zouten (NaCl) die schadelijk zijn voor de boom. Ook de kokosboom wil liever niet deze zouten opnemen omdat een overmaat dodelijk is voor de boom. Toch neemt hij deze zouten op en kan hij overleven! De boom slaat deze 'foute' zouten op in de schil van de kokosnoot en kan zo de goede zouten wel opnemen.

Zoals bekend wordt juist deze schil gebruikt door o.a. de potgrondindustrie! De schil bevat dus slechte zouten zoals Na+, K+ en CL-

Dit zijn zouten die door water eruit gewassen kunnen worden. Dit is een proces wat gedaan wordt door de bedrijven die actief zijn in de kokosindustrie. Maar naast deze 'slechte'zouten zijn er er nog meer 'slechte' zouten die verwijderd dienen te worden om kokos als geschikte grondstof te gebruiken voor potgrond. Deze zouten zijn niet oplosbaar in water en men dient deze zouten te verwijderen door de kokos als het ware te bufferen.

Dit proces gebeurt met zouten die wel geschikt zijn voor de plantenteelt. Dus de zouten die zowel met het wassen als met het bufferen verwijderd zijn, worden weer aangevuld met goede zouten.

De kokos wordt op een goede pH gebracht en een lage EC zodat wij hier in Nederland het kokos kunnen gebruiken als grondstof of als substraat om onze planten in te telen. Het gebruik van kokos is positief omdat het lucht in het mengsel brengt en het transporteert het water gemakkelijk in de potgrond door de fijne vezelstructuur.

Het bufferen is een (chemisch)proces wat tijd en geld kost. Sommige kokosproducerende bedrijven bufferen niet, zodat ze een lage kostprijs hebben. Hierdoor kunnen ze de kokosproducten goedkoop in de markt brengen.

Echter, een groot nadeel is dat de aanwezige slechte zouten dus nog aan het kokos 'hangen' en dus vrijkomen wanneer de consument zijn/haar meststof geeft. Het resultaat zal zijn....vergeling van de plant en uiteindelijk kan de plant sterven. De consument (of professional) denkt genoeg meststoffen te geven (en meet misschien een prima EC), echter dit zijn veelal de verkeerde zouten die afkomstig zijn van het kokos!

Wij leveren een uitstekend kokosproduct in de vorm van kokospotgrond. Het is een kokospotgrond verpakt in 40 liter zakken en met 60 zakken op een pallet.

Klik hier voor meer informatie.

Terug naar blog

GA DIRECT NAAR DE PRODUCTEN UIT DIT ARTIKEL