Koffiedik gebruiken als meststof?

Waarom is koffiedik niet geschikt als meststof?

Bananenschillen, eierschalen en koffiedik - op het internet zijn talloze tips te vinden over hoe je keukenafval kunt hergebruiken als meststof. Koffiedik wordt vaak geprezen vanwege enkele praktische eigenschappen: het is goedkoop, eenvoudig te gebruiken en in de meeste huishoudens voorhanden.

 

Koffiedik wordt aanbevolen als meststof vanwege de hoge concentratie stikstof. Stikstof is inderdaad een essentiële voedingsstof voor gezonde en krachtige plantengroei. Toch hebben planten meer nodig dan alleen stikstof. Hoewel koffiedik rijk is aan stikstof, zijn de andere twee belangrijke voedingsstoffen - kalium en fosfor - slechts in lage concentraties aanwezig. Hier ligt het probleem: planten hebben kalium nodig voor weerstand tegen hitte, droogte, vorst en ongedierte. Fosfor bevordert een gezonde vrucht- en bloemvorming en versterkt de wortels.

Bemesting met alleen koffiedik resulteert dus in ondervoeding. Een complete meststof met alle noodzakelijke hoofd- en sporenelementen (NPK meststof)  is onmisbaar voor de langdurige gezondheid van planten.

Koffiedik als compostversneller

Maak je geen zorgen: je kunt koffiedik nog steeds nuttig gebruiken! Het verrijkt keukenafval in je composthoop. Het koffiedik en de koffiefilter zullen samen composteren, aangezien deze doorgaans volledig biologisch afbreekbaar zijn. Zelfs koffiepads kunnen zonder problemen op de composthoop worden gegooid. Het stikstofrijke koffiedik versnelt het ontbindingsproces. Regenwormen zijn ook dol op koffiedik en zullen actiever zijn wanneer koffie aan de composthoop wordt toegevoegd.

Welke planten tolereren af en toe koffiedik?

Om te bepalen welke planten af en toe koffiedik verdragen, moeten we eerst de pH-waarde overwegen. Bij het roosteren van koffiebonen ontstaan humuszuren die koffie en koffiedik een licht zure eigenschap geven. Voor sommige planten creëert dit een ideale groeiomgeving. Heideplanten zoals blauwe bessen, hortensia's en rododendrons groeien goed in een bodem met een lage pH-waarde.

Ook enkele groentesoorten zoals tomaten, pompoenen en prei verdragen een lichtzure grond. Je kunt dus gerust af en toe wat koffiedik rond je tomaten strooien. Het is belangrijk om het dan gelijkmatig te verdelen en lichtjes in de grond te werken zodat het snel kan verteren.

Om er zeker van te zijn dat je planten gedijen, is het cruciaal om te weten welke pH-waarde ze nodig hebben. De beschikbaarheid van voedingsstoffen is sterk afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem. Als de grond te zuur is, kunnen stikstof, kalium en calcium niet optimaal door planten worden opgenomen. Ook bodemorganismen zijn minder actief bij een lage pH-waarde, waardoor organisch materiaal minder goed wordt afgebroken en moeilijker wordt omgezet in voedingsstoffen voor planten.

Welke planten verdragen geen koffiedik?

De meeste groente-, fruit- en sierplanten geven de voorkeur aan een neutrale pH tussen 6 en 7, waarbij er een evenwichtige verhouding tussen zuren en basen is voor optimale voedingsstoffenopname. Door je planten regelmatig en gedurende lange tijd alleen met koffiedik te bemesten, zou dit evenwicht kunnen worden verstoord, wat je planten meer schade dan goed kan doen.

Vooral planten die een alkalische en dus kalkrijke grond nodig hebben, zoals lavendel, rozemarijn en duizendblad, maar ook fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen, mogen niet met koffiedik worden bemest.

Houd koffiedik ook weg bij kamerplanten, omdat deze resten langzaam ontbinden in de pot, waar weinig bodemorganismen aanwezig zijn. Hoewel wordt aanbevolen om koude koffie te verdunnen met water en je kamerplanten met dit mengsel te bemesten, moet je voorzichtig zijn, aangezien langdurig gebruik de grond snel kan verzuren.

Terug naar blog

GA DIRECT NAAR DE PRODUCTEN UIT DIT ARTIKEL